top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTess

Challenge #14 - helemaal niets

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021

Je hebt van die bikkels die al maanden - wat zeg ik? Jaren niets nieuws hebben gekocht. Elisah van Zero Waste Nederland is zo'n topper. Al 5 jaar lang heeft ze niets nieuws gekocht. Ok ok, een schoon paar onderbroeken en wc papier natuurlijk wel. That's it. Geen nieuwe kleding, keuken spullen, of boeken. Dan moet die uitdaging van mij wel lukken toch?


But first, wist jij dat het kopen van nieuwe spullen onwijs veel impact heeft op het milieu? Misschien had jij net als ik geen idee. Niet zo gek ook, want een hoop is verborgen impact. Iets waar we niet snel bij stilstaan.


In aflevering 14 - Zero Waste Nederland & 5 jaar niets nieuws praat ik met Elisah over een ecopositief leven.


O jeetje. Die challenges worden wel steeds gewaagder. Dit keer geeft Elisah mij namelijk niet een uitdaging van 2 weken, maar 2 maanden mee! "Het moet wel een uitdaging blijven hè" ⠀


Dus Tess, he-le-maal niets. 2 maanden lang geen nieuwe spullen en kleding kopen. Ruilen, huren en lenen mag wel. Hé, als Elisah het 5 jaar kan volhouden moet mij dit toch wel lukken?! Let's do this👛⠀Hoe ging het mij af?

Onderhand ben ik ruim 1 maand onderweg en tot op heden heb ik de verleiding kunnen weerstaan. En ja, er is zeker sprake van verleiding. Vooral omdat ik eigenlijk het huis een lekkere opfris beurt wil geven en wat mooie interieur items wil kopen. Nu pas realiseer ik mij hoe onbewust ik toch wel snel online ging shoppen. Het was vooral in het begin waarbij ik toch wat wilde scoren en stiekem overwoog om mijn vriend iets te laten halen voor mij.


Door streng te blijven realiseer ik mij al snel dat ik sommige items helemaal niet nodig had. Ik was het vaak een paar dagen later alweer helemaal vergeten!


Ook nam ik mijn eigen koopgedrag om de loep. Waarom wil ik nu eigenlijk shoppen? Waarom sprint ik naar die webshop? Opvallend was dat ik het vaak deed als ik mij ergens onzeker over voel(de). Als ik even vast liep op een werk-item en even niet wist wat ik moet doen. Vreemd he?De uitkomst

Ik ben benieuwd wat die laatste maand mij nog gaat brengen. Stay tuned...


Update: Oops! Ik kon het niet laten toen het nieuwe boek van Bill Gates uitkwam - 'How to Avoid a Climate Crisis'. Nergens tweedehands te krijgen (obviously). Ik was te nieuwsgierig om nog een maand te wachten. Op dat kleine slippertje na kan ik met een smile terugkijken op 2 maanden zonder shoppen.


Doe mee en deel jouw ervaring!

Ga of ging jij ook de challenge aan? Dan ben ik heel benieuwd hoe dit jouw afgaat. Deel jouw ervaring in de comments of stuur mij een berichtje via Instagram.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page