top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTess

Challenge #2 - Leven zonder afval

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020

Boom! Aan het einde van mijn gesprek met Emily van Leven zonder Afval (aflevering #2) werd mijn challenge-cherry gepopt. Mijn eerste Tess to Sustainability- uitdaging was een feit! Wat denk je? Heb ik het gehaald of moet ik mij hard gaan schamen?


De Challenge

Uiteraard kon het niet anders dat dit een plastic-vrije uitdaging zou gaan worden. Met samen geknepen billetjes kreeg ik de twee-weekse challenge voor de kiezen:

  • Week 1: Koop groente en fruit zonder plastic

  • Week 2: Koop groente, fruit, en brood zonder plastic

Nog net voor vertrek kreeg ik een aantal (brood)zakjes mee om mijn boodschappen in mijn handen. Falen was dus geen optie meer!

Hoe het ging mij af

Week 1: De ochtend begon met een lading kookboeken op de keukentafel en mijn Google Spreadsheet open om de week planning te maken. Verrassend genoeg was dit al de normaalste zaak op mijn zaterdag. [Yep, I love structure!] Gezien mijn vriend en ik beide thuiswerken slaan we boodschappen in voor lunch, avondeten, en gezonde snacks. Even wat kleurtjes per pitstop in het lijstje verwerken [Heb ik al gezegd dat structuur awesome is?], boodschappentas met de zakjes pakken, en we waren klaar om te gaan!


Mijn pitstops:


  • Warenmarkt, Harderwijk De wekelijkse markt in ons prachtige stadje, waar de charmante 8-vingerige groenteman Henk en de vrolijke mannen van de fruitkraam voor mij klaarstaan.

  • Stadsoogst, Harderwijk Een recente ontdekking in de straat! Het jonge stel Ilse en Martijn verbouwen jaarrond de beste seizoensgroente op slechts 1 hectare grond.

  • Albert Heijn XL, Ermelo De AH was mijn laatste pitstop en mijn back-up voor de overgebleven boodschappen.

Week 2: Shame shit different week met een extra stop bij de lokale bakker voor een lekker stokbroodje!


De uitkomst

Woop woop, alles heb ik kunnen halen zonder plastic! Zowel in week 1 als week 2 heb ik alle producten op de markt of bij lokale boer kunnen scoren. Hier moet ik wel bij zeggen dat ik heel bewust gerechten koos met seizoensgroentes - om het risico van een AH bezoekje zo klein mogelijk te houden.


Wat waren de pluspuntjes van deze challenge:

+ Zowel groente-, en fruitman, als de bakker waren onwijs open-minded. "Geen plastic? Prima! Je eigen zakjes? Top! Kom maar door."

+ De meeste groentes op de markt waren au natural. Oftewel, er zat geen plastic verpakking omheen gewikkeld (in tegenstelling tot de supermarkten).

+ CHEAP, CHEAPER, CHEAPEST. Vergelijk het bonnetje van de markt met die van de supermarkt en ik ben minimaal 30 euro goedkoper uit. Met dit soort feitjes krijg je de gemiddelde Nederlander wel blij!

+ Je wordt lekker creatief. Doordat je meer gaat denken in seizoensgroentes en fruit ga je automatisch anders denken in je boodschappenlijstje. Zo besloot ik in deze weken wat vaker groene asperges en mais te eten. Yum!

Waar ik tegenaan liep:

- Te weinig zakjes! Blijkbaar had ik naast mijn grote boodschappentas niet genoeg kleine zakjes mee. Daardoor dwaalden er soms wat losse groentes door de tas of moest ik wat samenproppen. Daar wordt de gestructureerde Tess lekker onrustig van.

- Mijn blauwe bessen offer. Deze favorietjes moest ik helaas laten liggen nadat ik ze alleen kon vinden in grote plastic bakken. Het was een bitterzoet afscheid. In de 2e week kon ik dit emotionele moment niet nog een keer aan en heb ik valsgespeeld...

De plasticbak werd geleegd in een zakje. Karma volgende al snel toen het zakje vervolgens kapot ging en mijn hele tas onder de blauwe bessen zat. Zucht... Karma.

Mijn conclusie

Je kan onwijs makkelijk en goedkoop je groente, fruit, en brood scoren. Hier ga ik dus zeker mee verder!


Ga jij ook de challenge aan? Neem dan een kijkje op levenzonderafval.com voor een zero waste lifestyle!


Aflevering gemist? Luister hem dan snel mijn gesprek met Emily van Leven zonder Afval via jouw favoriete podcast kanaal: Spotify, iTunes, PodNL, Juke en nog veel meer.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page