top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTess

Challenge #3 - Slow Fashion

Bijgewerkt op: 5 okt. 2020

Langzaam een jasje aantrekken? Ben jij mal. Van Marijke [A Sustainable Mindset] leerde ik in aflevering 3 al snel dat Slow Fashion zoveel meer is dan dat. De impact van de mode industrie op het mileu is groter dan ik mij kon voorstellen. Zo is de Fast Fashion industrie verantwoordelijk voor 20% van het waste afval wereldwijd. Mooie termen Tess, maar wat betekent dat?

× Fast Fashion (snelle mode) = Vroeger was het gebruikelijk om twee keer per jaar een nieuwe collectie te lanceren, die na de catwalkshow pas weken (soms zelfs maanden) later in de winkels hing. Nu is het catwalk na catwalk, trend na trend, waar de volgende dag ligt het in de winkel. Wat weer zorgt voor massaproductie in een korte tijd. ⠀⠀

⠀⠀

× Waste water (afval water) = het overgebleven water na gebruik. Bij het bewerken van de vezels en het maken van een kledingstuk zijn chloorbleek, chemische verfstoffen en finishings nodig. Deze overblijfselen komen in de rivieren en oceanen terecht. ⠀


Benieuwd om meer te leren over duurzame mode? Luister dan aflevering #3 - Slow Fashion voor ons gesprek!


De Challenge

Mijn tweede challenge stond dit keer in teken van Slow Fashion. Van Marijke kreeg ik de volgende uitdaging:


Duik in jouw kleding verzameling en leer je shop patroon kennen:

  • Waar is het kledingstuk gemaakt?

  • Hoe vaak heb je het gedragen?

  • Waar komt het vandaan?

  • Geeft het mij nog vreugde?

Oef, ik keek mijn chaotische, overvolle kledingkast met paniek. Dit ging ik niet in een uurtje fixen.


Hoe ging het mij af?

Waar begin je?

Voor deze challenge moest ik mij even mentaal voorbereiden. Dit was zeker geen opdracht dat ik er snel doorheen kon knallen. Het scheelt dat ik geen grote shopper ben. Urenlang door de winkels struinen is niet voor mij weggelegd. Je zal dan ook denken dat mijn kledingkast niet zo bommetje vol zit. WRONG. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar zelfs na donatie van 3 zakken vol kleding aan het Leger Des Heils puilde mijn kledingkast nog uit.


Op een regenachtige zaterdagmiddag besloot ik aan de slag te gaan: per keer een stapel kleding uit de kast en op de grond gooien. Vervolgens elk kledingstuk door mijn handen laten glijden en mij de 4 vragen gesteld. Daarna maakte ik een stapel van de kleding die eigenlijk wel weg kan.De uitkomst

Dat was een behoorlijke onderneming waar ik wel echt een middag voor moest uittrekken. Toch was het een hele eye-opener. Ik werd heel bewust van het type kleding dat ik kocht. Wat mijn stijl is. En ook waar ik waarde aan hecht.

  • Waar is het kledingstuk gemaakt? Grotendeels van mijn kleding is gemaakt van katoen en polyster

  • Hoe vaak heb je het gedragen? Doordat ik onlangs al een groot deel had gedoneerd aan het Leger Des Heils zijn de meeste stukken in mijn kledingkast kleding die ik vaak draag. Toch kwam ik een paar items tegen waarvan ik denk: Super cute, ga ik zeker eens dragen - maar stiekem toch alweer 2 jaar niet heb aangeraakt. Daarvan heb ik besloten om toch maar weg te doen.

  • Waar komt het vandaan? Monki. Bijna schandalige hoeveelheid kleding komt van Monki. Ik ben een luie shopper en heb overduidelijk een go-to shop voor mijn kleding.

  • Geeft het mij nog vreugde? 50/50. Voor die andere 50% moet ik gewoon eerlijk zijn tegen mezelf: Tess, it's just not you (anymore)


Ondertussen had ik de Apps Vinted, United Wardrobe en COMN gedownload om mij kleding te verkopen en/of te ruilen. Marijke heeft mij hierin geinspireerd. Zij koopt en verkoopt haar kleding via deze platforms en ziet er ontzettend stylisch uit. Dat moet ik ook kunnen toch? Opgebiecht: ik moet nog steeds een moment inplannen om foto's te maken van mijn kleding en deze online te zetten. Dit stapeltje ligt onderhand al een week klaar voor de verkoop. Oops.


Mijn conclusie

Kleding hoeft niet nieuw, nieuwer, nieuwst. Via kledingruils en tweedehands platforms kan ik mijn stijl vasthouden op een duurzame manier. Het was een aardige investering met mijn tijd, maar toch raad ik iedereen aan om deze challenge een keertje te doen. En extra tip: zet meteen alles online dat je wilt verkopen, want op mijn manier schiet het niet op.


Ga jij ook de challenge aan? Deel jouw ervaringen in de comments!


Aflevering gemist? Luister hem dan snel mijn gesprek met Marijke van A Sustainable Mindset via jouw favoriete podcast kanaal: Spotify, iTunes, PodNL, Juke en nog veel meer.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page