Zoeken
  • Tess

In gesprek over klimaatverandering | Tips van de klimaatpsycholoog

Het gesprek aangaan over klimaatverandering. Pohh, ik vind dat nog wel lastig hoor! Zelfs na de opname van #9 - de Psychologie achter Klimaatgesprekken was ik nog zoekende. Daarom vroeg ik Jeanine van Klimaatgesprekken om wat handvatten. Welke vragen kan ik het beste stellen om zonder discussies of negatieve vibes het gesprek over het klimaat aan te gaan? ⠀

1. Ga niet het gesprek aan over klimaatverandering, maar 𝘷𝘰𝘦𝘨 𝘩𝘦𝘵 𝘵𝘰𝘦 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬. Maak vooral lol, heb plezier en breng het persoonlijk. ‘Ik heb heerlijke speckjes gegeten van de Vegetarische Slager vandaag!’ Als er dan 'hoezo' vragen komen vertel je meerdere redenen, waarvan er één ook klimaatverandering is.⠀

2. Als het klimaat onderwerp van gesprek is: 𝘴𝘵𝘦𝘭 𝘷𝘳𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘭𝘶𝘪𝘴𝘵𝘦𝘳. Persoonlijke, open en gevoels- of waardenvraag.⠀

• Wat voel jij bij klimaatverandering en wat doe je daarmee?⠀

• Hoe kijk jij aan tegen een duurzamere wereld?⠀

• Ik hoorde (dat de verbreding van de A27 doorgaat). Ik word daar wel verdrietig van. Wat doet dat met jou?⠀

• Wat vind jij belangrijk als je kijkt naar de toekomst?⠀

• Wat als jij baas zou zijn van het land, wat zou jij als eerste anders doen?⠀


Omgaan met bezwaren

Sjah, hoe kunnen we het beste omgaan met bezwaren? Ik spring automatisch in een defensieve modus en begin vol enthousiasme met feiten te gooien. De beste manier? Hmm... I think not!😅


•⠀“𝘔𝘢𝘢𝘳…. 𝘪𝘬 𝘴𝘤𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘢𝘧𝘷𝘢𝘭 𝘢𝘭 (𝘥𝘰𝘦 𝘢𝘭 𝘨𝘦𝘯𝘰𝘦𝘨)”

Tip: Waarom doe je dat? Hoe is dat gelukt? Wil je meer weten? (Empower naar behoefte)


• “𝘔𝘢𝘢𝘳…𝘻𝘦 𝘻𝘶𝘭𝘭𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘭 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘷𝘦𝘳𝘻𝘪𝘯𝘯𝘦𝘯/𝘵𝘦𝘤𝘩𝘯𝘰𝘧𝘪𝘹 (𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘭𝘰𝘴𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘰𝘱)” Tip: Vraag door, ook naar eigen rol daarbij. Wat voor keuzes van burgers, jij en ik, gaan dat dan bevorderen, zorgen dat het gebruikt wordt, etc? • “𝘔𝘢𝘢𝘳… 𝘸𝘢𝘵 𝘪𝘴 𝘯𝘰𝘶 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘪𝘯𝘷𝘭𝘰𝘦𝘥? [𝘛𝘳𝘶𝘮𝘱, 𝘕𝘓 𝘪𝘴 𝘬𝘭𝘦𝘪𝘯, 𝘪𝘬 𝘮𝘢𝘢𝘬 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘤𝘩𝘪𝘭]” Tip 1: Waar word je blij van? Waar wil je aan bijdragen? Waar sta je voor? Tip 2: Welk gevoel geeft je dat? Hoe ga je daarmee om? Hoe wil je je voelen? Wat zou daarbij helpen?“Maar…. ik scheid mijn afval al (doe al genoeg)”


Ik ga deze tips snel uitproberen. Jij ook? Laat mij weten of deze tips voor jou hebben gewerkt!


Pssst.. wil jij inzicht krijgen in wat klimaatverandering doet met jou en wat jij kan doen aan klimaatverandering? Meld je dan aan voor de workshop Klimaatgesprekken via https://www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden/

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven