top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverTess

Challenge #7 - Betekenisvolle baan

Bijgewerkt op: 17 nov. 2020

Het verduurzamen van je carrière. Who would've thought dat dit ook een onderdeel kon zijn van mijn reis naar een duurzaam leven! In het gesprek met Marieke Jacobs van BetekenisBaan hadden we het over een baan die beste in jou naar boven haalt en waarmee je een duurzaam impact kan maken. Het begint allemaal bij het vinden van jouw betekenisvolle missie, het ontdekken van jouw waarden en talenten, en hoe je nou die stap naar een betekenisvolle carrière kan maken. Hier kreeg ik een passende challenge bij waar ik onwijs veel zin in had!

Aan de keukentafel bij Marieke

Bepaal jouw persoonlijke visie!⠀

 • Zet de timer op 1 minuut

 • Bekijk de volgende vragen: 1. Wat inspireerde jou als kind en waarom? 2. Welke leraar vond je inspirerend en waarom? 3. Hoe wil jij dat het over 30 jaar gaat met de natuur? 4. Hoe wil jij dat het over 30 jaar gaat met de mens? ⠀ 5. Hoe wil jij dat de mens met de natuur om gaat? 6. Hoe wil jij mensen met elkaar om gaan? 7. Wat is volgens jou nodig om welzijn van de planeet en al haar inwoners te bereiken?

 • Nadat je alle vragen hebt beantwoord, bekijk je de antwoorden en zoek je de rode lijn

 • Probeer je betekenisvolle visie te vormen door de volgende zin af te maken: "Een wereld waarin..." Je omschrijft in een paar zinnen jouw ideale wereld, en dit geeft richting aan wat jij doet

 • Laat het even liggen, bespreek het met een vriend/vriendin om aan te scherpen

 • Deel jouw betekenisvolle visie! ⠀Hoe ging het mij af?

Wat een ontzettend leuke uitdaging was dit! Ik had hier even de zondag middag voor genomen. Alles omtrent zelfontwikkeling maakt mij enthousiast, dus ik had onwijs veel zin in deze challenge!


Ik ga mij nu zeker kwetsbaar opstellen en al mijn antwoorden hier met je delen. Zet de timer maar klaar en.... GO!


 1. Wat inspireerde jou als kind en waarom? ⠀ Veel inspireerde mij als kind - zover je als kind geïnspireerd kan raken - het ging mij vooral om de natuur. Ik was altijd dol op spelen in de bomen, boomhutten maken, en naar de paarden gaan. Altijd wel buiten aan het spelen en ontdekken. Dingen als de pluktuin maakte mij ook erg gelukkig met alle bijbehorende dieren. De energie van de natuur, frisse lucht, en de dieren maakte mij gewoon onwijs gelukkig. Lekker spelen en energiek bezig zijn.

 2. Welke leraar vond je inspirerend en waarom? ⠀ Mijn familie heeft mij altijd geïnspireerd door hun ondernemende houding. The sky is the limit. Hetzelfde gold voor mijn tante, die ook altijd ondernemend was en vriendelijk voor iedereen. Humor speelde altijd een belangrijke rol om alles luchtig en ontspannen te houden - iets wat ik nog steeds zeer waardevol vind. Dat waren de leraren die mij inspireerde in het leven en nog steeds doen.

 3. Hoe wil jij dat het over 30 jaar gaat met de natuur?⠀ Bloemen overal en volle bossen. Eigenlijk weer terug gaat naar het volledige groene wereld. Bossen die dan de wereld overheersen ipv mensen en hun gebouwen. Dat de jungles weer in hun oude glorie zijn met de dieren daarin en de oceanen weer schoon zijn. De dieren leven weer volop in hun leefomgeving. Nieuwe diersoorten komen erbij en oude blijven behouden.

 4. Hoe wil jij dat het over 30 jaar gaat met de mens? ⠀⠀ Over 30 jaar is de mensheid de beste versie van zichzelf. Het is blij met wat het heeft i.p.v. steeds op zoek naar meer. De mens gaat vol liefde met elkaar om elkaar om en steunt elkaar in positieve zin. Mensen blijven innovatief bezig, maar niet met het doel van continue groeien. De mens sjah... Interesseert mij iets minder dan de natuur. Lastig om te blijven schrijven.

 5. Hoe wil jij dat de mens met de natuur om gaat? Met liefde en respect. Mensen zien de waarde van de natuur en doen hun best het te beschermen i.p.v. leeg te roven. De mens weet wat voor impact hun daden hebben en weten hoe ze respectvol te werk moeten gaan. De mens neemt niet hef in eigen handen om meer en meer, maar is selfless bezig de natuur en het leven erin te beschermen. De mens gaat anders te werk, waardoor er niet grond wordt leeggeroofd, maar uit de natuur slim weet in te zetten (bijvoorbeeld 'The Biggest Little Farm')

 6. Hoe wil jij mensen met elkaar om gaan? ⠀ Lastig. Daar staat mijn hoofd minder naar. Ik denk dat ik wil dat mensen niet andere mensen uitbuiten, maar juist elkaar helpen. Meer lokaal bezig zijn en lokale initiatieven ondersteunen om juist duurzaam impact te maken. Niet meer werken aan uitbuiting voor o.a. mode, maar elkaar ondersteunen in een positieve zin. Lastig onderwerp.

 7. Wat is volgens jou nodig om welzijn van de planeet en al haar inwoners te bereiken? Pff, wat is er nodig? Goede vraag. Ik denk allereerst een stukje bewustzijn van hoe we nu schade aanrichten om vervolgens met een inspirerende en toegankelijke manier duidelijk maken hoe je positief impact kan maken. Met een focus op de natuur wil ik ook graag concrete acties zien om de schade die we hebben aangericht om te keren. Te herstellen. Denk aan biodiversiteit terugbrengen en bomen weer planten.

 • Nadat je alle vragen hebt beantwoord, bekijk je de antwoorden en zoek je de rode lijn⠀ Natuur staat centraal voor mij. Hier refereer ik vooral naar de bossen en natuur boven water. Ik voel dat de balans tussen mens en natuur ontbreekt. Daarbij zie ik de noodzaak om juist die balans weer terug te brengen.

 • Probeer je betekenisvolle visie te vormen door de volgende zin af te maken: "Een wereld waarin..." Een wereld waarin mens en natuur in balans is Update: Een wereld waarin mens een bewust onderdeel is van een ecologisch systeem dat groei in de natuur stimuleert

 • Laat het even liggen, bespreek het met een vriend/vriendin om aan te scherpen⠀ Done! Heb Marieke (Jacobs) even een berichtje gestuurd over de uitslag van mijn challenge. Ik heb zelf het gevoel dat de visie nog niet af is. Nog niet tastbaar genoeg. Marieke was het hier volledig mee eens. Nog even door brainstormen dus.

 • Deel jouw betekenisvolle visie!⠀


De uitkomst

Onwijs interessant om eens na te denken over mijn betekenisvolle visie. Ik raad iedereen die aan de slag wilt met een betekenisvolle baan deze challenge te doen. Ik ben zelf nog niet helemaal tevreden met mijn visie, maar ben super geïnspireerd door het proces. Hier wil ik iets mee gaan doen! Daarom ga ik in de komende maanden de workshop Waardevol Werk van BetekenisBaan volgen, zodat ik naast een visie ook direct een actieplan kan opstellen.


Doe mee en deel jouw ervaring!

Ga jij de challenge aan? Dan ben ik heel benieuwd hoe dit jouw is afgegaan. Deel jouw ervaring en persoonlijke visie in de comments of stuur mij een berichtje via Instagram.28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page